Rodzaje kieliszków, jak dobrać idealny kieliszek do wina?

Rodzaje kieliszków, jak dobrać idealny kieliszek do wina?

Rodzaj naczynia, w którym podawano wino zmieniał się wraz z upływem czasu. Na przestrzeni wieków pojawiały się rozmaite przedmioty imitujące kształt kielicha. Mimo dużego urozmaicenia, naczynie w którym odbywał się rytuał picia wina, zawsze odgrywało kluczową rolę. Współczesny kształt kieliszków do wina, w niewielkim stopniu nawiązuje do naczyń sprzed tysięcy lat.  Kieliszki, a raczej kielichy na przestrzeni wieków, wykonywane były z różnych, ówcześnie dostępnych materiałów: drewna, miedzi, kości zwierząt lub ich rogów. Przejście z materiałów ciężkich, na delikatne szkło, zajęło człowiekowi kilka tysięcy lat. Dzięki badaniom archeologicznym wiemy, że pierwszy szklany kieliszek powstał w Rzymie w IV wieku p.n.e. Wraz z upływem czasu, rzemieślnicy włoscy stali się niepodważalnymi mistrzami w dziedzinie produkcji kieliszków.

Obecnie kieliszki są  produktem ogólnodostępnym Zatem, mamy bardzo duży wybór różnych kształtów, wielkości i marek. Niestety, dobre szkło kosztuje i to nie mało. Jego ceny wahają się od kilkunastu do kilkuset złotych za komplet.

Dobre wino uświetni każdy obiad, kolację czy deser. Jego rodzaj powinien być dobrany odpowiednio do serwowanych potraw. Każdy miłośnik tego napoju powinien pamiętać, że nie bez znaczenia jest także odpowiedni kieliszek. Każdy rodzaj wina lubi określony rodzaj szkła, ale możliwych kształtów kieliszków jest wiele! Jaki wybrać, aby uniknąć faux pas podczas uroczystego posiłku?

Czy kształt ma znaczenie? Badania naukowe i liczne próby degustacyjne najlepszych sommelierów na świecie dają jednoznaczną odpowiedź. Tak! Dobrze dobrane szkło może wydobyć z wina wszystkie walory smakowe i uwolnić przed nami cały bukiet aromatów, więc aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem wina powinniśmy postawić na odpowiednie kieliszki.  Bez względu na to, po jakie wino sięgamy, pamiętać należy, że to aromaty odgrywają najważniejszą rolę. Im mniejsza czasza kieliszka, tym trudniej będzie im się ulotnić. Szersze kieliszki z kolei pozwalają na większy kontakt oparów z powietrzem, co pozwala lepiej „otworzyć” się winu.

Kuszą Cię kolorowe kieliszki? Trudno odmówić ich oryginalności, jednak w przypadku winogronowego trunku postaw na klasykę  np. Bohemia Sylvia  Przezroczyste szkło pozwoli dokładnie określić kolor wina. Jeśli potrzebujemy kieliszków na bardziej eleganckie uroczystości możemy wybrać te kryształowe lub z finezyjnymi zdobieniami np. Rcr Melodia, Bohemia Angela.

Wino czerwone

Kieliszki do czerwonego wina są duże, wysokie i szerokie. Mają dość długą nóżkę oraz pękatą czaszę w kształcie tulipana, zwężającą się ku górze o pojemności 250 -450 ml i co najważniejsze… przeźroczyste. Dzięki temu umożliwi nam to ocenę koloru i klarowności wina. Odpowiedni wybór kieliszka do czerwonego wina ma na celu łagodzenie goryczy tanin lub pikantnych akcentów, aby nieco zmiękczyć jego smak. Duża średnica sprawia, że wino ma ułatwiony kontakt z powietrzem, co sprzyja, jak wiemy, stopniowemu uwalnianiu bukietu aromatów. Do win cięższych, zdecydowanie lepiej zbudowanych warto wybrać kieliszek o smukłym kształcie i z zamykającą się ku górze czaszą. Dzięki większej odległości od nosa dostarcza więcej związków zapachowych. Kieliszki do wina czerwonego powinniśmy trzymać za kielich bądź za nóżkę. Istnieje zasada, że im szlachetniejsze wino, tym powinniśmy je podawać w większych, bardziej pękatych kieliszkach. Te o większej pojemności napełniamy do 1/3, by łatwe było zamieszanie trunkiem i wydobycie z niego aromatu. O mniejszej pojemności do maksymalnie 2/3. Do lżejszych, bardziej delikatnych oraz klasycznych win czerwonych typu burgund lepszy będzie bardziej otwarty kieliszek . Wina czerwone podajemy schłodzone do 14-18°C.

Wino białe

Kieliszki do białego wina przypominają te do wina czerwonego, ale są mniejsze, smuklejsze i mają dłuższą nóżkę. Białe wino nie wymaga aż tak dużego kontaktu z powietrzem na swojej powierzchni – ma nieco mniej złożony smak i aromat, i dlatego może być mniejsze. Czaszka kieliszka w kształcie tulipana jest węższa, wspomaga utrzymanie chłodnej temperatury.

Kieliszki do białego wina trzymamy za nóżkę lub za podstawę (stopę), unikamy stykania ciała z czaszą, aby nie zwiększyć temperatury trunku. Wino białe serwujemy schłodzone do temperatury 8-12 °C.

Wino różowe

Kieliszki do różowego wina są nieco mniejsze niż te przeznaczone do wina czerwonego i wina białego. Mają więc nieco krótszą i węższą czaszę, a dzięki zaokrąglonej formie uwalniają więcej aromatu. Te delikatniejsze róże warto podawać w kieliszkach z rozszerzającymi się ku górze ściankami. Aromatyczne i lepiej zbudowane wina różowe będą w stanie pokazać cały swój styl w szkle kształtem przypominającym tulipana, ze zwężającym się na górze otworem (bardzo podobny do kieliszka do wina białego, ale nieco mniejszy). Serwuje się je w temp. 7-13ºC.

Kieliszek do wody

Ku zdziwieniu zapewne niejednego z was: tak, wodę też powinno się podawać w kieliszku. Czasza powinna być osadzona na stosunkowo niskiej nóżce, która jest dość pojemna. Choć spotyka się je i w mniejszych, jak i większych wariantach. Kieliszki do wody, inaczej goblety, nie mają konkretnie zdeklarowanego kształtu czaszy. Może być on pękaty (lecz obłość jest nieco delikatniejsza od kieliszków do wina) lub też kwadratowy. Goblet powinien być przeźroczysty, jednak w tym wypadku może być to szkło barwione.

Wino musujące, szampan

Wino musujące wymaga całkowicie innego rodzaju kieliszka niż wina białe, czerwone czy różowe. W tym przypadku powinniśmy wybrać kieliszki wysokie, smukłe szkło o prostych ściankach, z długą czarką o niezbyt wielkiej pojemności. Tego typu kieliszek uwidacznia unoszące się ku górze bąbelki, a także sprawia, że wino będzie dłużej musować. Flet, bo tak nazywa się ten rodzaj kieliszka, jest obecnie najpopularniejszym szkłem przeznaczonym do win musujących – wyparł popularne niegdyś czarki (te ze względu na szeroką czaszę nie były w stanie zatrzymać bąbelków i kumulować aromatów. Wina musujące czy szampany serwujemy schłodzone do temperatury 6 -10 °C.

Kieliszek do wina musującego trzymamy tak, by nie ogrzewać trunku – za nóżkę lub podstawę.

Wina deserowe i wzmacniane

Zawierają w sobie więcej alkoholu niż pozostałe wina, dlatego podaje się je w mniejszych ilościach. Do ich serwowania używa się więc niewielkich, niskich kieliszków o zwężającej się ku górze czaszy. Ten kształt chroni wino przed szybkim ulotnieniem etanolu i utratą aromatu.Kieliszki napełniamy alkoholem najwyżej do połowy i trzymamy je za nóżkę. Wina deserowe podajemy w temperaturze 14 -20 °C.

Karafki

Warto również wspomnieć o  karafkach i denarach do wina które mają za zadanie odpowiednio napowietrzyć  wino.