Szkło kryszałowe, jak myć i czyścić?

  Szkło kryształowe- mycie i pielęgnacja

Jak myć i czyścić szkło kryształowe, które jest kruche i delikatne. Z tego powodu podczas czyszczenia wykonanych z niego naczyń należy nie tylko zachować ostrożność, ale również stosować odpowiednie metody. Przy odrobinie wysiłku nasze ozdoby odzyskają pierwotny wygląd i będą pięknie lśniły.

 

Najważniejszą sprawą, jeżeli chodzi o mycie i pielęgnację  kryształowego szkła, jest to, że nie wolno go myć w zmywarce! Silne detergenty i mocny strumień wody sprawiają, że pięknie zdobione i szlifowane kieliszki, szklanki i wazony matowieją. Mycie mechaniczne może również prowadzić do porysowania delikatnej powierzchni, a nawet powodować odpryskiwanie farby na kolorowych naczyniach. Dlatego zaleca się ręczne mycie kryształów.

Mycie wykonanych z kryształu naczyń

Szkło kryształowe powinniśmy myć w zimnej wodzie z dodatkiem łagodnego środka czyszczącego (możemy zastąpić go amoniakiem). Do płukania korzystamy z mikstury przygotowanej z wody i octu – na jeden litr wody przypadać powinna 1/3 szklanki octu. Pozwoli to uniknąć nieestetycznych zacieków na ściankach naczyń. Po wypłukaniu pozostawiamy naczynia do wyschnięcia, po czym delikatnie polerujemy je miękką szmatką. W ten sposób oczyścimy je z kurzu czy delikatnych zabrudzeń.

  • Silne zabrudzenia pokrywające kryształy usuwamy natomiast za pomocą zimnej wody i roztworu solnego (1 szklanka roztworu na 2 litry wody). Płuczemy, a po wyschnięciu polerujemy.
  • Szkło kryształowe, które straciło blask i stało się matowe, możemy przywrócić do pierwotnego stanu za pomocą miękkiej, zwilżonej wodą szmatki oraz miałkiej soli. Na szmatkę nabieramy sól i czyścimy kryształ, po czym jak zwykle myjemy w zimnej wodzie, płuczemy i polerujemy. Zamiast soli możemy skorzystać także z denaturatu – nasączoną nim tkaniną przecieramy zmatowiały kryształ i myjemy jak zwykle. 

Mycie naczyń z wąskimi szyjkami

Wśród domowych kryształów znajdują się nierzadko karafki czy wazony, których nie sposób umyć od wewnątrz w taki sposób, jak robimy to z misami czy paterami. Jednak i na to jest dobre rozwiązanie. Osad, który pojawił się wewnątrz takich naczyń, usuniemy, jeśli wrzucimy do nich obierki po ziemniakach i zalejemy wodą. Pozostawiamy naczynie na kilka godzin, a po tym czasie wstrząsamy nim, wylewamy jego zawartość i dokładnie płuczemy.

  Środki ostrożności podczas czyszczenia kryształów

Jak już wspomnieliśmy, kryształy są bardzo delikatne i kruche. Szkodzą im nie tylko silne środki czyszczące, ale także ciepła i gorąca woda, która powoduje zmatowienie szkła. Czyścimy je ręcznie, nie korzystamy w tym celu ze zmywarki. Pamiętajmy również, by do naczyń o wąskich szyjkach nie wkładać rąk – grozi to pęknięciem naczyń. Co więcej, podczas ich mycia najlepiej korzystać z plastikowej miski lub wyłożyć zlewozmywak szmatką. Poszczególne naczynia myjemy pojedynczo, po czym odstawiamy do samoistnego wyschnięcia – wiele bowiem uszkodzeń powstaje właśnie podczas ich wycierania.

Dowiedz się jak pielęgnować porcelanę